چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟ نکات مهم | ایران تحصیل
- دسته بندی: مقالات انتخاب رشته
- دیدگاه ها: ۴
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
۹۰۹ ۹۰۷ ۵۳۰۷
مشاوران متخصص ما آماده راهنمایی کردن شما هستند
چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟ این سوال یکی از مهمترین چالشهای هر دانشآموز یا دانشجویی است که در شرف ورود به مرحلهای جدید از زندگی خود قرار دارد. انتخاب رشته تحصیلی نه تنها به علایق و استعدادهای فرد بستگی دارد، بلکه بر آینده شغلی و مسیر حرفهای او نیز تاثیرگذار است. برای پیدا کردن رشته مناسب، لازم است ابتدا به خودشناسی بپردازید و علایق، تواناییها و ارزشهای شخصی خود را بشناسید. همچنین، تحقیق و بررسی دقیق در مورد رشتههای مختلف و مشاوره با افراد متخصص میتواند در این مسیر کمک بزرگی باشد.
انتخاب رشته کنکور نخستین قدم برای تعیین مسیر شغلی و حرفهای شما است، بنابراین باید با دقت و شناخت کافی انجام شود. این انتخاب باید بر اساس علاقه، توانمندیها و همچنین نیازهای بازار کار صورت گیرد. اگر در این مسیر از یک مشاوره تحصیلی استفاده کنید، میتوانید با دید بازتر و اطلاعات دقیقتر تصمیمگیری کنید و مطمئن باشید که انتخابتان همسو با اهداف و آرزوهای شما خواهد بود.
برای تحصیل در دانشگاه چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟
اگر شما هم یکی از شرکتکنندگان کنکور پیش رو هستید، حتماً از همین الان به این موضوع فکر میکنید که چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟ به هر حال بحث انتخاب رشته برای یافتن شغلی مناسب در آینده اهمیت زیادی برای شما دوستان و عزیزان پشت کنکوری دارد. پیدا کردن رشته تحصیلی مورد علاقه از طریق روش های مختلفی شما دوست عزیز داوطلب امکان پذیر است. در ادامه این نوشته، سعی در ارائه راهکارهایی داریم که به کمک آنها بتوانید پاسخگوی این سؤال باشید.
انتخاب رشته خوب می تواند آینده شما را تضمین کنید. در نتیجه، برای داشتن بهترین انتخاب رشته کنکور از کمک مشاوران خبره و کاردان در این زمینه کمک بگیرید
راهکارهای انتخاب رشته مورد علاقه
اینکه ما چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟ بسیار حائز اهمیت است. برای داشتن یک انتخاب رشته خوب قطعاً باید از استراتژی ها، راهکارها و تکنیک های مناسبی استفاده کنیم. بدون کاربست راهکارهای انتخاب رشته مورد علاقه، و صرفاً با تکیه بر رتبه کنکور، نمی توانیم از همه امکانات و ظرفیت های خود بهره ببریم و در نهایت نیز رشتهای را انتخاب خواهیم کرد که چندان با استعداد، علایق و سلایق ما همخوانی ندارد. چنین انتخابی قطعاً آیندهی شما را به خطر خواهد انداخت.
هستند و بودهاند افرادی که بر اساس جوّ جامعه، فشار خانواده یا درک ناصحیح خود از یک رشته، وارد آن رشته شدهاند. و خیلی زود فهمیدهاند که راه را اشتباه آمدهاند. اما برای به پایان رساندن دوره کارشناسی، ۴، ۵ سال از عمر خود را هدر دادهاند. و خون دل خوردهاند تا دورهی تحصیلشان تمام شود. بلکه بتوانند پس از آن در رشتهی مورد علاقهشان ادامه تحصیل دهند. برای اجتناب از این خطاها لازم است راهکارهای زیر در نظر گرفته شود.
راهکار 1: از استعداد و تواناییهای خود در رشته تحصیلی مورد علاقه مطمئن شوید
اولین راهکار اساسی برای پاسخگویی به این سؤال که چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم ؟ این است که از داشتن استعداد و توانایی در رشته مورد علاقه خود مطمئن شوید. ممکن است شما به رشتهای علاقه داشته باشید اما تواناییها و استعدادهای لازم برای ورود به این رشته را نداشته باشید. این امر هم کاملاً طبیعی به نظر میرسد. برای شناخت استعدادهای خود میتوانید از دو آزمون بسیار معتبر و شناخته شده استفاده کنید:
- آزمون رغبت سنجی شغلی و تحصیلی: یکی از آزمونهای معروف در زمینهی رغبتسنجی شغلی، آزمون هالند است. با انجام این آزمون شما میتوانید با انجام این آزمون ویژگیهای شخصیتی خود در مواجهه با موقعیتهای شغلی مختلف را بسنجید. در این آزمون بر اساس میزان واقع گرا بودن شما، علاقه به کار با اشیاء، ابزار، ماشین مشخص میشود. اگر جستجوگر باشید یعنی علاقه به تحقیق، تفکر و حل مسئله دارید. هنری بودن شما به معنای علاقه به خلاقیت، ابراز هنر و زیبایی است. اجتماعی بودن شما میزان علاقه مندی شما به کار با دیگران و کمک به مردم را نشان میدهد. متهور بودن شما علاقه به کسب و کار، رهبری و متقاعد کردن را آشکار میسازد و قراردادی بودن شما نشانهای از علاقه به نظم و دقت، کارهای دفتری و اداری است. بر اساس این ویژگیها میتوانیم مشاغل مناسب را پیدا کنیم و بهتر بدانیم که چگونه رشته مورد علاقه خود را پیدا کنیم.
جهت شرکت در آزمون آنلاین رغبت سنجی شغلی و تحصیلی کلیک کنید.
- آزمون تیپ شخصیتی MBTI: با انجام آزمون MBTI، تیپ شخصیتی شما میزان درونگرا و برونگرا بودن شما، میزان شهودی یا حسی بودن شما، میزان منطقی یا احساسی بودن و میزان ادراکی یا قضاوتی بودن ما مشخص میگردد. با استفاده از نتایج این آزمون به شناخت عمیقتری از خودتان میرسیم و میتوانیم از شغلهای مناسب با ویژگیهای شخصیتی خود و شغلهای نامناسب آگاه شویم. بدین ترتیب به شناخت بهتری از خود و مشاغل خواهیم رسید و بهتر میدانیم که چگونه رشته مورد علاقه خود را پیدا کنیم.
راهکار 2: در رابطه با مشاغل مرتبط با رشته تحصیلی خود اطلاعاتی را بدست آورید
راهکار دومی که برای انتخاب رشته تحصیلی مورد علاقه خود میتوانید از آن استفاده کنید این است که در رابطه با مشاغل مرتبط این رشته اطلاعاتی را بدست آورید. با شناخت آن مشاغل میتوانید به این موضوع پی ببرید که به کدام یک از این مشاغل علاقه دارید. اینگونه میتوانید تصمیم دقیقتری برای ورود به رشته تحصیلی مورد نظر و در نهایت انتخاب آن شغل بگیرید.
راهکار ۳: بازدید از رشته ها و دانشگاههای مورد نظر
اگر به دنبال این هستید که بدانید چگونه رشته مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟ یکی از راهکارها، بازدید از رشتهها و دانشگاهها است. قبل از بازدید از دانشگاهها و رشتهها، ابتدا لیستی از رشتههای مورد علاقه تهیه کنید. و به صورت هدفمند به سراغ دانشگاهها بروید. در ابتدای کار شما احتمالاً تصور درستی از رشتههای دانشگاهی ندارید. سعی کنید بخشی از زمان خود را برای بازدید از دانشکدهها و رشتهها بگذارید. با حال و هوای کلاسها، درسها و دانشجویان آشنا شوید.
سعی کنید پای صحبتهای دانشجویان رشتههای مختلف بنشینید. از آنها دربارهی خوبیها و بدیهای رشتهشان پرس و جو کنید. تا حدی که احساس کنید نسبت به رشته آشنایی پیدا کردهاید. در این مرحله اگر احساس میکنید که رشتهای با ذائقه شما سازگار نیست آن را از لیست رشتههای مورد علاقه خود خط بزنید و دامنهی انتخابها را محدودتر کنید.
10 نکته مهم برای انتخاب رشته صحیح
تا اینجای بحث برای پاسخ به این سوال که چگونه رشته مورد علاقه خود را پیدا کنیم در این بخش از مقاله قرار است تا به 10 نکته مهم انتخاب رشته بپردازیم. به کمک استفاده از این 10 نکته هم برای انتخاب رشته صحیح میتوانید تجربه بهترین و دقیق ترین انتخاب رشته را برای داشتن آیندهای درخشان برای خود داشته باشید.
نکته 1 برای پاسخ چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم: شناخت رشتههای دانشگاهی
میتوان گفت که اهمیت کسب شناخت در رابطه با انواع رشتههای تحصیلی دانشگاهی در گروه آزمایشی مورد آزمون آنقدر بالا است که در صورت عدم اطلاع از این موضوع عواقب بدی در انتظار شما است. چه بسیار داوطلبانی که به خاطر بیتوجهی به این موضوع به راحتی و با دست خودشان، آینده و زندگی خود را به نابودی کشاندهاند. به این دلیل هرگز از شناخت و کسب اطلاعاتی در رابطه با انواع رشته های تحصیلی دانشگاهی غفلت نکنید و با بازار کار و همین طور مطالعه درس های هر کدام از ترم های تحصیلی رشته مورد نظر آشنایی کافی را پیدا کنید.
نکته ۲ در پاسخ به چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم: انجام انواع تست شخصیتی
یکی از 10 نکته مهم انتخاب رشته انجام انواع تستهای شخصیتی است. تجزیه و تحلیل و تفسیر نتایج این آزمونها نیاز به متخصص دارد. و صرف تفسیرهای شما ممکن است، نتیجهی درستی در پی نداشته باشد. به همین خاطر توصیه میکنیم برای این کار حتماً از روانشناسان یا مشاوران انتخاب رشته کمک بگیرید. شما میتوانید برای این کار با مشاوران ما در ایران تحصیل ارتباط گرفته و از راهنماییهای آنها استفاده کنید.
نکته 3: برای درج کد رشتههای دانشگاه روزانه دقت بفرمایید
نکته سوم از 10 نکته مهم انتخاب رشته این است که در انتخاب کد رشتههای دانشگاه روزانه دقت کافی را داشته باشید؛ حتماً به خاطر داشته باشید که پس از انجام اولویتبندیها و رسیدن به انتخاب رشتهی متناسب با علاقهها و رتبهی کنکور کدها را صحیح وارد کنید. این کار را خودتان حتماً انجام دهید و به دست مشاور نسپارید.
پیش از تایید نهایی کد رشتهها حتماً چند بار آن را چک کنید و کدها را با رشتهها، دانشگاهها و دورهها (روزانه، شبانه، پردیس و …) مقایسه کنید. اگر چیزی با لیست اولویتبندی شما مشکل داشت با مراجعه به دفترچه آن را اصلاح کنید. همه این حساسیتها به این دلیل است که در ادامه راه و قبولی در دانشگاه به مشکل خاصی برنخورید.
نکته ۴ در پاسخ به چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم: از فاصله زمانی و مکانی محل تحصیل و زندگی غفلت نکنید
نکتهی چهارمی که در پاسخ به سوال چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم باید به آن توجه کنید، فاصله زمانی، مکانی جغرافیایی محل تحصیل شما تا محل زندگی است. زیرا ممکن است برخی از شما تحمل دوری خانواده را به مدت طولانی نداشته و به هر دلیلی نیاز باشد که شهرهای نزدیک محل زندگی خود را به عنوان محل تحصیل انتخاب کنید. گاهی نیز هزینهی رفت و آمد به قدری بالاست که عملاً شما فرصت استفاده از تعطیلات را هم از دست خواهید داد. چون ممکن است برای رفتن از آن شهر به شهر خودتان گاهی تا ۲۴ ساعت در راه باشید. پس در انتخاب رشته حتماً این شرایط را در نظر بگیرید.
نکته ۵ در پاسخ به چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم: به شهریه دانشگاهها توجه داشته باشید
تا همین چند سال قبل خانوادهها مشکل خاصی از بابت پرداخت شهریه پرداختی برای دانشگاه فرزندشان نداشتند و به هر حال به نحوی از عهده پرداخت آن بر میآمدند. ولی در حال حاضر شاهد بالا رفتن مداوم شهریه پرداختی برای تحصیل دانشجویان در دانشگاههای مختلفی از جمله دانشگاه پیام نور، آزاد، غیرانتفاعی و سایر دانشگاههایی هستیم که بدون پرداخت شهریه امکان تحصیل در آنها وجود ندارد.
از این رو قبل از هر کاری برای انتخاب رشته از شهریه ثابت و همین طور متغیر پرداختی برای ورود به دانشگاههای آزاد، پیام نور، غیرانتفاعی و یا شبانه اطلاعاتی را به دست آورید. برای اطلاع از شهریههای دانشگاههای مختلف میتوانید با مشاوران تحصیلی تماس بگیرید و در کوتاهترین زمان، پاسخهای خود را دریافت کنید.
نکته 6: با جستجو در دفترچه راهنما از وجود یا عدم وجود خوابگاه دانشجویی مطمئن شوید
یکی از مواردی که معمولاً برای انتخاب رشته مورد علاقه در نظر گرفته نمیشود، توجه به امکانات دانشگاههاست. بحث خوابگاه برای اقامت دانشجو در طول دوران تحصیل دانشجو در دانشگاه از اهمیت زیادی برخوردار است. به هر حال در صورتی که فرد در دانشگاهی دور از شهر محل سکونتش قبول شود، به اقامت در خوابگاه نیاز دارد.
اگر امکان اجاره و یا خرید منزلی را در شهر دیگر ندارید و تنها راه برای شما گرفتن خوابگاه است حتماً از داشتن خوابگاه دانشجویی در کد رشته تحصیلی مورد نظرتان مطمئن شوید. برخی از دانشگاهها مشخصاً در دفترچه انتخاب رشته اعلام کردهاند که برای دورههای روزانه، شبانه یا پردیس خود تعهدی به تامین خوابگاه ندارند. پس این مورد را حتماً لحاظ کنید.
نکته ۷ در پاسخ به سوال چگونه رشته مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟ کسب اطلاعات از رتبهبندی دانشگاههای انتخابی
نکتهی هفتمی که باید در پاسخ به سوال چگونه رشته مورد علاقه خود را پیدا کنیم در نظر داشته باشیم، رتبهبندی هاست. بحث رتبهبندی دانشگاههای انتخابی علی الخصوص در زمانی که شما رتبه بالایی را در کنکور سراسری بدست آوردهاید از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو در زمان انتخاب رشته با جستجویی ساده در اینترنت و یا از طریق مشاور تحصیلی خود از این موضوع مطلع شوید.
برای این کار میتوانید عبارت «آخرین رتبه قبولی فلان رشته» را در گوگل جستجو کنید. و آخرین رتبهی قبولی در رشته مورد نظر را سهمیه مناطق سه گانه بدست آورید. برای انتخاب رشته سه حالت احتمال قبولی خوشبینانه، واقعبینانه و بدبینانه را در نظر بگیرید تا در هر شرایطی شانس قبولی شما از بین نرود.
نکته 8: دانشگاههای معتبر و شناخته شده را بشناسید
هر فردی دوست دارد در صورت امکان در یکی از بهترین دانشگاه ها به ادامه تحصیل مشغول شود. اگر شما هم جزء این قبیل از افراد هستید هرگز از شناخت دقیق بهترین دانشگاه های ایران به خصوص زمانی که رتبه شما در کنکور عالی شده است غافل نشوید. بعضی از دانشگاهها چندان شناخته شده نیستند ولی از نظر سطح علمی و آموزشی دستاوردهای چشمگیری داشتهاند. باید توجه داشته باشید که همه دانشگاهها و رشتههای خوب صرفاً در تهران جمع نشدهاند. بسیاری از دانشگاههای خارج از پایتخت نیز رتبهی علمی بسیار بالایی دارند و با یک جستجوی ریزبینانه میتوانید آنها را هم زیر نظر داشته باشید.
نکته 9 برای پاسخ به سوال چگونه رشته مورد علاقه خود را پیدا کنیم: اطلاع از شرایط و ضوابط پذیرش در رشتههای مختلف
همانطور که میدانید برای ورود به برخی از رشتههای تحصیلی شرایط و ضوابطی در نظر گرفته میشود. به طور مثال، لازمه ادامه تحصیل در رشته زبان انگلیسی در دانشگاههای مختلف نداشتن لکنت زبان است. به همین دلیل جهت جلوگیری از بروز مشکلاتی در آینده، حتماً از این شرایط و ضوابط لازم مطلع شوید. برخی از دانشگاهها مثل دانشگاه افسری، بقیهالله، فرهنگیان یا دانشگاههای مختص بانوان مثل الزهرا شرایط خاص و ویژهای برای پذیرش دارند. و پس از فارغالتحصیلی نیز تعهدات و شرایط خاصی به آنها تعلق میگیرد. حتماً پیش از انتخاب رشتهها از این موارد اطلاع کسب کنید و سعی کنید با علم به این موارد، رشتههای مورد علاقه خود را انتخاب کنید.
نکته 10 در پاسخ به سوال چگونه رشته مورد علاقه خود را پیدا کنیم: اطلاع کامل از ظرفیت دانشگاهها
نکتهی آخری که در پاسخ به سوال چگونه رشته مورد علاقه خود را پیدا کنیم باید مد نظر قرار دهیم، ظرفیت دانشگاههاست. با توجه به اهمیت بحث ظرفیت جذب دانشجو در دانشگاههای مختلف هرگز از کسب اطلاعاتی در این رابطه غافل نشوید. ظرفیت دانشگاهها لزوماً آن عددی که در دفترچهی انتخاب رشته جلوی دانشگاهها نوشته شدهاند، نیست. برای هر یک از این ظرفیتها سهمیهای برای مناطق، قطبها و ناحیهها قائل شدهاند. بعضی از دانشگاهها فقط دانشجوی بومی میپذیرند. برخی سهمیهی کشوری دارند و برخی نیز سهمیهی اصلی را به قطبها یا ناحیهها دادهاند. پس در خصوص نحوهی پذیرش و ظرفیت پذیرش دانشگاهها اطلاعات دقیق کسب کنید تا به نتیجهی مورد نظر دست پیدا کنید.
خلاصه مطلب
ما در این مقاله از ایران تحصیل به سوال «چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟» پاسخ داده و به 10 نکته مهم انتخاب رشته پرداختیم. شما با خواندن این مقاله دریافتید که برای داشتن بهترین انتخاب رشته کنکور، باید از کمک مشاوران خبره و کاردان در این زمینه استفاده کنید. همچنین در این مقاله خواندید که استفاده از تستهای شخصیت شناسی و استعدادیابی، شناخت دانشگاهها، آشنایی با شرایط پذیرش هر رشته، دانستن میزان ظرفیت هر دانشگاه و همچنین محاسبه میزان شهریه هر دانشگاه از جمله نکاتی است که باید در هنگام انتخاب رشته به آن توجه کنید.
برای دانلود فایل PDF مقاله چگونه رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کنیم کلیک کنید.
چگونه باید رشته تحصیلی مورد علاقه خود را پیدا کرد؟
برای یافتن رشته مورد علاقه الزاماً باید از کمک مشاوران خبره و کاردان در این زمینه استفاده کنید.
برای داشتن بهترین انتخاب رشته تحصیلی دانشگاهی چه کاری باید انجام داد؟
برای داشتن بهترین انتخاب رشته تحصیلی دانشگاهی باید با رشتههای تحصیلی و دانشگاههای پذیرنده آشنایی لازم را پیدا کنید.
نکات مهم برای انتخاب رشته صحیح چیست؟
برای داشتن بهترین انتخاب رشته صحیح باید از ظرفیت دانشگاهها و رشتههای تحصیلی مختلف اطلاع داشته و با بازار کار رشتههای تحصیلی نیز آشنایی لازم را بدست آورد.
سلام من یه سوال کلی دارم
توی انتخاب رشته اولین معیار مهم علاقه هست یا بازار کار؟؟ ممنون میشم جواب بدین
این مورد بستگی به خودتون دارد اما بصورت کلی بستگی به علاقه خواهد داشت.
سلام خسته نباشید.. من یک سری اطلاعات در مورد رشته های مدنظرم جمع آوری کردم اما هنوز نمیدونم به کدوم رشته علاقه بیشتری دارم میتونید تو این زمینه کمکم کنید؟؟
دوست عزیز برای انتخاب رشته باید با تماس تلفنی به نتیجه ی واضح برسید. لطفا با شماره ی مجموعه و داخلی 108 در ارتباط باشید.