پروپوزال چیست؟
- دسته بندی: پروژه و پایان نامه
- دیدگاه ها: ۱
- تاریخ بروزرسانی: ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
۹۰۹ ۹۰۷ ۵۳۰۷
مشاوران متخصص ما آماده راهنمایی کردن شما هستند
نوشتن پروپوزال برای دانشجویانی که میخواهند فارغ التحصیل شوند و پایان نامه و رساله خود را ارائه دهند اهیمت به سزایی دارد زیرا این افراد بعد از تایید شدن پروپوزال شان توسط هیئت داوران می توانند برای تحقیق و نوشتن پایان نامه خود اقدام کنند. البته علاوه بر دانشجویان کارمندانی که قصد دارند یک دیدگاه یا نظریه جدید را ارائه دهند و دیدگاه یا نظریه خود را در قالب یک پروژه اجرایی کنند نیز می بایست برای این کار حتما پروپوزال بنویسند. اما اینکه پروپوزال چیست؟ و یا اینکه چگونه پروپوزال بنویسیم؟ را در این مقاله بررسی می کنیم و برای مشاهده شما عزیزان لینک دانلود نمونه پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری را قرار می دهیم. پس پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله را مطالعه نمایید و در صورت نیاز به دریافت مشاوره در مورد نگارش یک پروپوزال یا پایان نامه مطلوب با مشاوران ما در ایران تحصیل ارتباط برقرار نمایید.
منظور از پروپوزال چیست؟
در پاسخ به این پرسش که پروپوزال چیست؟ باید بگوییم پروپوزال یک طرح اولیه تحقیقاتی است که طرح پیشنهادی برای انجام یک پروژه را شامل می شود. زمان نوشتن یک پروپوزال کوتاه است اما به انجام مراحل بعدی سرعت می بخشد به طوری که می توان گفت اگر یک پروپوزال به خوبی نوشته شده باشد انگار نیمی از پروژه انجام شده است.
اطلاعیه
پروپوزال اصل تحقیق نیست و تنها طرح اولیه و پیشنهادی آن است که به عنوان راهنما برای فرد محقق مورد استفاده قرار می گیرد تا خواسته خود را عملیاتی کند.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر در مورد آموزش نوشتن پروپوزال کلیک کنید.
قسمت های مختلف یک پروپوزال چیست؟
نوشتن پروپوزال باعث می شود برنامه کاری و روند فعالیت به طور کامل مشخص گردد. یک پروپوزال باید دارای قسمتهای مختلفی باشد که مهم ترین این قسمت ها، هدف از انجام تحقیق و ارائه پیشنهاد پژوهشی پروپوزال است. همچنین کارهایی که باید برای تحقق موضوع هدف انجام شوند مهم هستند و علاوه بر آن چگونگی انجام این کارها نیز حائز اهمیت می باشد.
نکته مهم دیگر در انجام پروپوزال توجه به روش های اجرایی آن است که باید به طور کامل شرح داده شود و قابل اجرایی شدن باشد. چنانچه این موارد به خوبی در پروپوزال رعایت شوند پروپوزال پیشنهادی به آسانی مورد اساتید یا کارفرمایان قرار می گیرد.
همچنین برای آنکه بدانیم نکات مهم نگارش پروپوزال چیست؟ ابتدا باید با بخش های مختلف یک پروپوزال آشنا شویم که در ادامه به شرح این قسمت ها می پردازیم.
عنوان و موضوع
اولین قسمت از یک پروپوزال عنوان آن است. موضوع یک پروپوزال باید طوری انتخاب شود که قابل اجرایی شدن باشد. موضوع های پژوهشی اهمیت بسیار زیادی دارند و باید حتماً از مسائل روز جامعه بوده و قابلیت برطرف کردن مسائل و مشکلات موجود در جامعه را دارا باشند.
اطلاعیه
عنوان پروپوزال باید کوتاه و مختصر باشد اما در عین حال اطلاعات کلی پروپوزال را در عبارتی کوتاه شرح دهد.
از ویژگی های مهم موضوع انتخابی برای یک پروپوزال نو و جدید بودن آن است به طوری که پیش از این هیچ فرد دیگری موضوع پیشنهاد شده را انتخاب نکرده یا مورد تحقیق قرار نداده باشد اما در صورتی که قبلا افراد کمی بر روی موضوع کار کرده باشند اما نتیجه مناسبی برای تحقیق ارائه نشده باشد؛ فرد ارائه دهنده پروپوزال می تواند برای رسیدن به نتیجه مطلوب مورد نیاز جامعه روی موضوع کار کند.
نکته مهم دیگر در انتخاب عنوان و موضوع پروپوزال این است که موضوع انتخابی باید در حوزه کاری و تخصص شما باشد تا بتوانید با استفاده از توانایی ها و امکانات خود موضوع پیشنهاد شده را عملی سازید.
برای مشاهده نمونه پروپوزال امریه دانش بنیان کلیک کنید .
برای اطلاع از مشابهت یابی پژوهشیار کلیک کنید.
بیان مسئله
در قسمت بیان مسئله می بایست نخست هدف از انجام موضوع و اهمیت آن ذکر شوند. علاوه بر این مسئله طرح شده در پروپوزال باید کاملاً واضح شرح داده شده باشد تا مطالعه کنندگان آن به راحتی بتوانند این مسئله را درک نمایند که به همین منظور بهتر است برای انجام پروپوزال، این کار به صورت جزء به کل انجام شود تا از ایجاد به هم ریختگی و آشفتگی مطالب و ایجاد سوال های متفاوت در ذهن افراد جلوگیری شود.
سوالات و فرضیات احتمالی
بهترین روش برای نوشتن سوالات و فرضیات احتمالی یک پروپوزال روش بارش فکری نام دارد که در این روش ابتدا شما تمام پرسش هایی که به ذهن تان خطور میکند را می نویسید و سپس بهترین سوال ها را انتخاب کرده و در پروپوزال خود وارد می کنید.
اطلاعیه
در هنگام نوشتن سوالات بهتر است به مختصر بودن آنها توجه کنید و از نوشتن سوال های طولانی جلوگیری نمایید.
ابزار تحقیق
در این بخش باید ابزار و وسایلی که برای پژوهش استفاده می شوند را شرح دهید و آنچه که نیاز است را با توجه به نوع پروژه کاری یا رشته تحصیلی خود بیان نمایید. مثلاً فردی که پروپوزال پیشنهادی او راجع به بیوشیمی خاک است به تجهیزات آزمایشگاهی نیاز دارد که باید آن ها را در این بخش بنویسد و یا اگر در تحقیق خود از پرسشنامه استفاده می کنید باید آن را ذکر نمایید.
تاریخچه یا پیشینه تحقیق
تاریخچه تحقیق که به عنوان مرور ادبیات نیز از آن یاد می شود مربوط به بررسی کارهای انجام شده قبلی با موضوع پروپوزال است. در این قسمت اسناد تحقیق ها، کتاب ها، مطالعات و تمامی مقاله های قبلی که مرتبط با موضوع پژوهش هستند باید در قسمت منابع ذکر شوند. همچنین باید مشخص شود محققین قبلی برای موضوع انتخابی شما تاکنون چه کارهایی انجام داده اند و یا از چه روش هایی استفاده کرده اند و به چه نتایجی دست یافته اند.
روش تحقیق و مراحل انجام آن
مهمترین بخش یک تحقیق، روش آن تحقیق است. در حقیقت تحقیق انواع مختلفی دارد که شامل تحقیق بنیادی، تحقیق پیمایشی، تحقیق همبستگی، تحقیق کاربردی، تحقیق تجربی آزمایشگاهی، تحقیق توصیفی، تحقیق توسعه، تحقیق تاریخی، تحقیق نیمه تجربی تحقیق علت و معلولی است که هر یک از افراد بسته به موضوع خود از یک یا چند مورد از این روش های تحقیق استفاده می کنند.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر در مورد استعلام موضوع پایان نامه ارشد کلیک کنید.
فهرست منابع
یک پروپوزال خوب دارای منابع علمی کاملا معتبر می باشد و استفاده از منابع انگلیسی و منابع بروز اهمیت بیشتری دارد. البته نباید استفاده از منابع علمی معتبر فارسی را نیز فراموش کرد.
نتیجه گیری
آخرین قسمت نوشتن یک پروپوزال نتیجه گیری است. در این قسمت باید با اشاره به منابع و روش هایی که در تحقیق خود استفاده کردید و همچنین با استناد به آنها نتایج پژوهش خود را شرح دهید.
جهت کسب اطلاع از نحوه نمره دادن به پایان نامه ارشد روی لینک مربوطه کلیک نمایید.
پیش بینی زمان لازم برای تحقیق و پایان نامه
در این مرحله باید مراحل تحقیق طبقه بندی شوند و زمان پیش بینی شده متناسب با نوع تحقیق باشد. گانت چارت مراحل تحقیق نیز باید ترسیم گردد و زمان اختصاص داده شده به هر مرحله با توجه میزان فعالیت مورد نیاز آن مرحله تعیین گردد. علاوه بر این باید به تاریخ حدودی دفاع و یا تحویل گزارش نهایی نیز توجه داشته باشید.
نحوه نگارش یک پروپوزال خوب چگونه است؟
برای نوشتن یک پروپوزال باید به نکات اولیه و مقدماتی آن دقت کنیم اما نکات اولیه و مقدماتی نوشتن یک پروپوزال چیست؟ برای این کار باید ابتدا مخاطبین خود را مشخص کنیم و سپس از طریق موضوع راه حل پیشنهادی خود را بیان نماییم و پس از آن یک طرح کلی برای موضوع ارائه دهیم.
پس از انجام موارد فوق باید ابتدا مقدمه را بنویسیم و پس از آن مسئله را بیان نماییم در قسمت بعدی نیز باید یک راه حل پیشنهادی ارائه کنیم و برنامه و بودجه خود را ذکر کرده و در پایان نیز باید نتیجه گیری نهایی داشته باشیم. در آخر نیز یک بار دیگر پروپوزال خود را بخوانیم و در صورت نیاز از لحاظ املا، نگارش متن و جمله بندی آن را ویرایش کنیم.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر در مورد مشاوره انتخاب موضوع پایان نامه کلیک کنید.
اصول مهم نگارش یک پروپوزال
برای نگارش یک پروپوزال رعایت اصول زیر اهمیت دارند:
- افعالی که در پروپوزال استفاده می شوند به صورت زمان آینده بیان شده باشند.
- برای نگارش از جملات کوتاه که نهایتا دو و نیم سطر هستند استفاده شده باشد.
- پاراگراف ها کوتاه و حداکثر 10 سطر باشند.
- پانویس های انگلیسی در متن با اعداد فارسی ارجاع شده باشند.
- اشتباه املایی و نگارشی وجود نداشته باشد.
- از نشانه های نگارشی از قبیل نقطه، ویرگول و … به گونه ای صحیح استفاده شده باشد.
- وقتی اختصارات زبان انگلیسی برای اولین بار در متن استفاده می شوند شکل کامل آن ها در پانویس ذکر شود.
- اسامی افراد، مکان ها و اسامی دشوار زبان انگلیسی، زیرنویس شده باشند.
- از آوردن القاب از قبیل دکتر، مهندس، خانم، آقا، سرهنگ و … بپرهیزید.
- از نوشتن اصطلاحاتی از قبیل خوشبختانه، متاسفانه، بدبختانه و … خودداری کنید.
- اصطلاحات زبان انگلیسی که معادل آنها در زبان فارسی وجود دارد نباید به کار برده شوند.
- از عبارت هایی نظیر، علیرغم، با وجود این، افزون بر این، به علاوه، به عبارت دیگر و … در جای صحیح استفاده شود.
- پانویس های انگلیسی از چپ به راست و فارسی از راست به چپ به ترتیب شماره ارجاع مرتب شوند.
- از فونت و سایز مناسب نگارش پروپوزال استفاده شود.
- ارقام و اعداد در متن فارسی با قلم فارسی و در متن انگلیسی با قلم انگلیسی نوشته شده باشد.
- مطالب براساس یک نظم منطقی (شماره یا حروف الفبا) کدگذاری شده باشد.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر در مورد ثبت پروپوزال در پژوهشیار کلیک کنید.
مراحل تصویب پروپوزال چیست؟
دانشجویانی که دوره پذیرش آنها به روش آموزشی پژوهشی است باید بعد از سپری کردن دو نیم سال و در آغاز نیم سال سوم پروپوزال خود را ارائه دهند. برای آنکه بدانیم مراحل تصویب یک پروپوزال چیست؟ باید بگویم ابتدا می بایست فرم پروپوزال زیر نظر استاد راهنما تکمیل شود سپس نیاز به اخذ تایید آموزش، استاد راهنما، مشاور و مدیر گروه می باشد و پس از آن باید یک پیشنویس اولیه از پروپوزال توسط دانشجو با مشورت و راهنمایی های استاد راهنما تهیه شود و سپس این پروپوزال به استاد راهنما تحویل داده شده تا در صورتی که مورد تایید استاد راهنما باشد به گروه آموزشی ارائه شده و پس از آن در شورای تحصیلات تکمیلی گروه آموزشی مطرح شود.
پس از تایید شورای تحصیلات تکمیلی گروه آموزشی سه نسخه از پروپوزال می بایست به مدیر تحصیلات تکمیلی دانشگاه ارسال شود تا در شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه نیز مجددا مورد بررسی قرار گیرد تا در صورتی که نیاز به اصلاح وجود داشته باشد اصلاحات لازم انجام شوند. در مرحله بعد نیز پروپوزال باید در سامانه ایرانداک ثبت شده و کد رهگیری دریافت شود. نکته قابل توجه این است که کد رهگیری می بایست در نسخه نهایی پروپوزال که توسط استاد راهنما و مدیر گروه امضا شده است، درج شود تا حکم تصویب پروپوزال صادر گردد.
تذکر۱: دفاع از پروپوزال برای دانشجویان دوره دکتری الزامی است.
تذکر۲: تاریخ دفاع از پایان نامه برای مقطع دکتری به تاریخ انتخاب واحد پایان نامه یا رساله و تصویب پروپوزال بستگی دارد. دانشجویان کارشناسی ارشد نیز حداقل پس از ۴ ماه و دانشجویان دکتری حداقل یک سال پس از تاریخ انتخاب واحد و تصویب پروپوزال می توانند دفاع خود را انجام دهند.
تفاوت پروپوزال کارشناسی ارشد و پروپوزال دکتری چیست؟
بدنه اصلی در پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری مانند یکدیگر می باشد اما حجم آن در مقطع دکتری نسبت به کارشناسی ارشد بیشتر بوده و در پروپوزال دکتری به صورت مفصل تر به موضوع تحقیق پرداخته می شود. علاوه براین پروپوزال دکتری در طی مدت تحصیل نوشته می شود اما پروپوزال کارشناسی ارشد را معمولا در ترم اخر می نویسند. در زیر دو پروپوزال دانشگاه امام صادق در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری برای مشاهده بهتر شما عزیزان قرار داده شده است.
برای دانلود نمونه پروپوزال کارشناسی ارشد به صورت فایل PDF کلیک کنید.
برای دانلود نمونه پروپوزال دکتری به صورت فایل PDFکلیک کنید.
اخبار پیرامون پروپوزال نویسی
آغاز ثبت نام رایگان در کارگاه پروپوزال نویسی
برای آنکه بدانید پروپوزال چیست؟ گروه زبان و ادبیات فارسی با همکاری دفتر مهارت افزایی دانشگاه علامه طباطبائی کارگاه پروپوزال نویسی و آشنایی با آیین نامه و شیوه نامه تحصیلی، ویژه دانشجویان کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی و به صورت آنلاین برگزار می کند.
مدرسین این دوره، دکتر بتول واعظ (انتخاب موضوع، بیان مسئله، پرسش ها و پیشینه پژوهش)؛ دکتر سمیه آقابابایی (فرضیه ها، جامعه آماری، حجم نمونه، نمونه عملی و …) و دکتر زهره اله دادی دستجردی (آشنایی با شیوه نامه ها و آیین نامه ها) می باشند.
زمان برگزاری کارگاه جمعه ۲۶ آذر، ساعت ۱۰ الی ۱۴ میباشد و ثبت نام از طریق سامانه otc.atu.ac.ir انجام خواهد شد.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر در مورد پایان نامه کارشناسی ارشد کلیک کنید.
خلاصه مطلب
پروپوزال چیست؟ این سوال ذهن بسیاری از دانشجویان و یا کارمندانی که می خواهند یک دیدگاه یا نظریه جدید را به کارفرمایان خود ارائه دهند درگیر می کند. در حقیقت می توان گفت پروپوزال یک طرح اولیه تحقیقاتی است که طرح پیشنهادی برای انجام یک پروژه را شامل می شود. یک پروپوزال دارای قسمت های مختلفی شامل عنوان و موضوع، بیان مسئله، سوالات و فرضیات احتمالی، ابزار تحقیق، تاریخچه تحقیق، روش تحقیق، فهرست منابع و نتیجه گیری است. در نوشتن یک پروپوزال خوب باید به نکاتی توجه کرد که این نکات به طور کامل در متن مقاله ذکر شده اند. همچنین برای آنکه بدانید مراحل تصویب یک پروپوزال چیست؟ این مراحل به صورت کامل برای شما عزیزان در متن مقاله شرح داده شده است.
علاوه بر موارد فوق در این مقاله تفاوت پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری را بیان کردیم و لینک دانلود نمونه پروپوزال های کارشناسی ارشد و دکتری را برای دانلود شما عزیزان قرار دادیم. دانشجویان عزیز میتوانند برای دریافت مشاوره بیشتر در مورد نگارش یک پروپوزال و پایان نامه حرفه ای با مشاوران ما در ایران تحصیل ارتباط برقرار نمایند.
برای دانلود فایل PDF مقاله کلیک کنید.
نکات اولیه و مقدماتی نوشتن یک پروپوزال چیست؟
برای این کار ابتدا باید مخاطبین خود را مشخص کنید و پس از تعریف موضوع، راه حل پیشنهادی خود را بیان نمایید و پس از آن یک طرح کلی برای موضوع ارائه دهید.
برای جلوگیری از به هم ریختگی و آشفتگی مطالب بیان مسئله باید به چه صورت انجام شود؟
بهتر است بیان مسئله به صورت جزء به کل انجام شود تا از ایجاد به هم ریختگی و آشفتگی مطالب و سوال های متفاوت در ذهن خواننده جلوگیری شود.
منظور از بارش فکری در نوشتن سوالات و فرضیات احتمالی پروپوزال چیست؟
بارش فکری روشی است که در آن ابتدا شما تمام پرسش هایی که به ذهنتان خطور می کند را یادداشت می کنید و سپس بهترین سوال ها را انتخاب کرده و در پروپوزال خود وارد می نمایید.
سلام بسیار مفید بود ممنون