چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟ + آیین نامه ۱۴۰۴
- دسته بندی: دانشگاه
- دیدگاه ها: ۷۵
- تاریخ بروزرسانی: ۲۴ تیر ۱۴۰۳

سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
۹۰۹ ۹۰۷ ۵۳۰۷
مشاوران متخصص ما آماده راهنمایی کردن شما هستند
یکی از قوانین جاری در بسیاری از دانشگاه های کشور، قوانین کسب حداقل معدل مجاز و مشروطی است. مشروطی از جمله عبارت هایی است که به گوش دانشجویان آشنا است. در موارد متعددی پیش آمده است که دانشجویان، به علت های مختلف موفق به کسب نمره مطلوب در واحد های درسی یک نیمسال تحصیلی نشده اند و پس از دریافت کارنامه خود، با اخطار مشروطی مواجه شده اند.
ناآگاهی از قوانین مشروطی و بی اهمیتی به این قوانین ممکن است باعث ایجاد مشکلات جبران ناپذیر و اخراج از دانشگاه محل تحصیل شود. اما عواقب مشروطی چیست و چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟ ما در این مقاله به توضیح شرایط مشروطی در دانشگاه های سراسری، آزاد، پیام نور، غیر انتفاعی، علمی کاربردی و سقف مجاز مشروطی پرداخته ایم. همچنین شما می توانید در صورت مشروطی، با کارشناسان ایران تحصیل تماس گرفته و از جدیدترین تبصره ها و ارفاق های موجود آگاه شوید. برای اینکار کافیست از طریق تلفن ثابت با شماره ۹۰۹۹۰۷۵۳۰۷ تماس بگیرید.
مشروط شدن چیست؟
بسیار پیش می آید که افراد موفق به کسب حد نصاب نمره از دروس دانشگاه نمیشوند. همانطور که می دانید همه دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی موظف هستند تا تعداد واحد مشخصی را با نمره قبولی بگذرانند. این نمره قبولی در مقاطع مختلف متفاوت است.
مقطع | حداقل معدل قبولی |
کارشناسی | ۱۲/۲۰ |
کارشناسی ارشد | ۱۴/۲۰ |
دکتری | ۱۴/۲۰ ۱۶/۲۰ * با توجه به قوانین دانشگاه |
همینطور که در جدول بالا مشاهده می کنید، معدل قبولی برای مقطع کارشناسی، ۱۲ از ۲۰ نمره است؛ این یعنی، اگر معدل نیمسال دانشجویی کمتر از ۱۲ شود، دانشجو مشروط بوده و ثبت نام نیمسال بعد وی به صورت مشروط انجام می گیرد. دانشجویانی که به صورت مشروط ثبت نام میشوند، حق انتخاب بیش از ۱۴ واحد درسی را در آن نیمسال ندارند (جز در آخرین نیمسال تحصیلی). البته توجه کنید که دانشجو با هر بار مشروط شدن، یک خطا از اداره آموزش دانشکده محل تحصیل دریافت خواهد کرد که طبق مقررات هر دانشگاه پس از اخذ تعداد مشخصی اخطار، دانشجو اخراج خواهد شد. در این مقاله به قوانین و شرایط مشروطی در دانشگاه های مختلف اعم از دولتی، آزاد، پیام نور، علمی کاربردی و غیر انتفاعی اشاره شده است.
بخوانید : جریمه اخراج از دانشگاه روزانه چقدر است؟
چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟
یکی از مشکلاتی که بسیاری از دانشجویان از آن اطلاعی ندارند، اخراج پس از مشروطی است. بسیاری از دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، شرایطی را برای ارفاق نسبت به دانشجویان مشروطی فراهم کرده اند، اما چنانچه طبق قوانین تعداد نیمسال های مشروطی (متناوب و یا متوالی) بیش از حد مجاز باشد، دانشجو، اخراجی تلقی می گردد. سقف نیمسال های مشروطی مجاز در مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته دو نیمسال و در مقطع کارشناسی پیوسته و کارشناسی ارشد ۳ تا ۴ نیمسال تحصیلی می باشد.
❗❗ توجه: به دانشجویان دانشگاه آزاد که برای اولین بار مشمول قانون فوق میشوند، در صورتی که نمرات کل آنها حداقل ۱۰ باشد، یک بار ارفاق خواهد شد. دانشجویانی که از این تبصره استفاده کرده و در حال ادامه تحصیل می باشند و در ترم ارفاقی مجددا مشروط شده اند، به شرط اینکه معدل ترم و معدل کل آنها بیش از ۱۱ باشد، مجاز به ادامه تحصیل خواهند بود.
برای اطلاع از آیین نامه کمیته انضباطی دانشگاه ها، کلیک کنید.
شرایط مشروطی در دانشگاه سراسری
طبیعی است که هر دانشگاه، قوانین و تبصره های متفاوتی برای دانشجویان مشروطی وضع کند. البته قابل ذکر است که عموما پاسخ سوال چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟ برای عموم دانشگاه ها یکسان است و تفاوت تنها در تبصره ها و شرایط ارفاق به دانشجویان مشروطی می باشد. در این قسمت، به توضیح شرایط مشروطی در دانشگاه های سراسری پرداخته ایم. همانطور که پیش از این نیز توضیح داده شد، نمره مشروطی در دانشگاه دولتی نیز کمتر از ۱۲ می باشد.
![]() چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟ (دانشگاه سراسری) |
دورهی کاردانی (دیپلم به فوق دیپلم) و کارشناسی ناپیوسته (فوق دیپلم به کارشناسی) | مشروط شدن در دو نیمسال متناوب و یا متوالی باعث اخراج شدن دانشجویان سراسری می شود. توجه کنید که اگر پس از دو نیمسال مشروطی، معدل دانشجو ۱۲ و یا بالاتر باشد، وی میتواند با اخذ مجوز و سپردن تعهد، به تحصیل خود ادامه دهد. |
دورهی کارشناسی پیوسته (دیپلم به کارشناسی) و کارشناسی ارشد پیوسته | مشروط شدن در سه نیمسال متناوب و یا متوالی باعث اخراج شدن دانشجویان سراسری می شود. توجه کنید که اگر پس از دو نیمسال مشروطی، معدل دانشجو ۱۲ و یا بالاتر باشد، وی میتواند با اخذ مجوز و سپردن تعهد، به تحصیل خود ادامه دهد. |
❗❗ توجه: دانشجویی که پس از مشروطی در سه نیمسال متوالی و متناوب در شرف اخراج قطعی می باشد، می تواند از کمیسیون بررسی موارد خاص دانشگاه، درخواست صدور مجوز ادامه تحصیل دهد. کمیسیون مربوطه، پس از بررسی معدل و واحد های باقی مانده وی، نسبت به صدور رای، اقدام خواهند کرد.
✳️ اگر معدل کل دانشجوی اخراج شده از دانشگاه سراسری کمتر از ۱۲ باشد، واحد هایی که وی با نمره ۱۲ به بالا گذرانده است، استخراج و با یکدیگر جمع زده میشوند. در صورتی که جمع این واحد ها برای فراغت از تحصیل در مقطع کاردانی (فوق دیپلم)، کافی باشد، مدرک کاردانی به دانشجوی اخراجی داده خواهد شد و اگر واحد های جمع زده شده، به حد نصاب نرسد، تنها گواهی واحد های گذرانده شده و معدل کل به او داده می شود.
برای اطلاع از دلایل اخراج از دانشگاه طبق آیین نامه بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.
شرایط مشروطی در دانشگاه آزاد
مشروطی در دانشگاه آزاد نیز از قوانین خاصی پیروی می کند. ای در صورتی است که حداقل نمره قبولی در دانشگاه آزاد (مقطع کارشناسی پیوسته)، مانند دانشگاه های سراسری، ۱۲ و بالاتر است دانشجویانی که موفق به کسب حداقل معدل ۱۲ نمیشوند، مشروطی به حساب می آیند و حق انتخاب بیش از ۱۴ واحد در نیمسال بعد را نخواهند داشت.
![]() چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟ |
مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته | در صورتی که دانشجو دو نیمسال متناوب و متوالی، معدل کمتر از ۱۲ کسب کند، اخراجی تلقی می شود. |
مقطع کارشناسی پیوسته (دیپلم به کارشناسی) و کارشناسی ارشد پیوسته | در صورتی که دانشجو سه نیمسال متناوب و متوالی، معدل کمتر از ۱۲ کسب کند، اخراجی تلقی می شود. |
❗❗ توجه: دوره تابستان یک نیمسال محاسبه نمی گردد اما میانگین نمرات و معدل دانشجو در پایان دوره، همانند دیگر نیمسال ها محاسبه می شود.
❗❗ توجه: دانشجویانی که برای بار اول مشمول قانون اخراج میشوند، در صورتی که میانگین کل نمرات آنها بیشتر از ۱۰ باشد، می توانند از یک بار ارفاق بهره مند شوند و به ادامه تحصیل بپردازند.
✳️ دانشجویان مقاطع تحصیلی کارشناسی پیوسته و کاردانی که ۶۰ واحد درسی (به جز دروس وصایای امام ( ره )، آشنایی با قرآن کریم، پیشنیاز دانشگاهی و دروس جبرانی ) را گذرانده و مشمول قانون اخراج قطعی شده اند، در صورتی که معدل آنها ۱۰ و یا بالاتر باشد، می توانند تا گذراندن حداقل واحد های مقطع کاردانی، به تحصیل ادامه دهند.
✳️ چنانچه معدل ترم و معدل کل دانشجو ۱۰ و یا بالاتر باشد و حداکثر ۱۴ واحد درسی تا اتمام تحصیل وی باقی مانده باشد، معاونت آموزشی دانشگاه می تواند مجوز ادامه تحصیل را برای او صادر کند.
برای اطلاع از مجازات تقلب در امتحانات دانشگاه و نهایی، با ما همراه باشید.
شرایط مشروطی در دانشگاه غیر انتفاعی
یکی از اصلی ترین دغدغه های بسیاری از دانشجویان دانشگاه های غیر انتفاعی، این موضوع است که آیا قوانین مشروطی و اخراج، در این دانشگاه ها نیز اجرایی می شود یا خیر. در پاسخ به این سوال باید گفت که بله، در موسسات آموزش عالی نیز، قوانین مربوط به مشروطی برقرار است و دانشجویانی که معدل آنها در هر نیمسال تحصیلی کمتر از ۱۲ باشد، مشروط می باشند و طبق قوانین در نیمسال بعد حق انتخاب بیش از ۱۴ واحد را ندارند( به جز نیمسال آخر).
چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟ |
مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته | دانشجویانی که دو نیمسال (متناوب یا متوالی) معدل کمتر از ۱۲ داشته باشند، اخراج خواهند شد. |
مقطع کارشناسی پیوسته (دیپلم به کارشناسی) و کارشناسی ارشد پیوسته | دانشجویانی که سه نیمسال (متناوب یا متوالی) معدل کمتر از ۱۲ داشته باشند، اخراج خواهند شد. |
شرایط مشروطی در دانشگاه پیام نور
طبق قوانین دانشگاه های پیام نور، دانشجویان مقطع کاردانی و کارشناسی، در صورت کسب معدل ۱۴ و پایین تر، مشروط به شمار می روند و در ترم بعد، مجاز به انتخاب بیش از ۱۴ واحد نمی باشند. دانشجویان دوره کارشناسی ارشد پیام نور (ورودی سال ۹۲ و ما قبل) نیز در صورت کسب معدل ۱۴ و پایین تر در هر نیمسال، به عنوان دانشجوی مشروطی شناخته شده و در نیمسال بعد مجاز به انتخاب بیش از ۱۲ واحد نمی باشند؛ اما دانشجویان کارشناسی ارشد پیام نور (ورودی ۹۳ و بعد) نیز در صورت کسب نمره ۱۴ و پایین تر مشروط حساب میشوند، با این تفاوت که این دانشجویان در نیمسال بعد، مجاز به انتخاب بیش از ۸ واحد درسی نمی باشند. توجه کنید مشروطی در دانشگاه های پیام نور، محدودیتی برای ادامه تحصیل دانشجویان ایجاد نمی کند و دانشجو به سبب مشروطی های متوالی اخراج نخواهد شد و تنها سنوات تحصیل وی طولانی خواهد شد.
![]() چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟ |
❗ تعداد ترم های مشروطی، محدودیتی برای ادامه تحصیل دانشجویان دانشگاه پیام نور ایجاد نمی کند. ❗ |
شرایط مشروطی دانشگاه علمی کاربردی
دانشگاه های علمی کاربردی نیز، از جمله موسسات آموزشی می باشند که تحت نظر وزارت علوم، فعالیت کرده و هر ساله میزبان بسیاری از دانشجویان مقطع کاردانی و کارشناسی می باشند. درصد زیادی از دانشجویان بر این باورند که قوانین اخراج در اثر مشروطی، در این دانشگاه ها برقرار نمی باشد، در صورتی که طبق آیین نامه این دانشگاه، دانشجویانی که در هر نیمسال موفق به کسب معدل ۱۲ نمیشوند، مشروط بوده و ثبت نام ترم بعدی آنها، با در نظر گرفتن محدودیت هایی انجام می شود. دانشجویان مشروطی در دانشگاه های علمی کاربردی، نمی توانند در ترم بعدی، بیش از ۱۴ واحد درسی را انتخاب نمایند.
![]() چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟ |
مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته و مقطع کارشناسی پیوسته (دیپلم به کارشناسی) | دانشجویانی که دو نیمسال (متناوب یا متوالی) معدل کمتر از ۱۲ داشته باشند، اخراج خواهند شد. |
دانشجویان دارای سهمیه شاهد و ایثارگر | دانشجویانی که سه نیمسال (متناوب یا متوالی) معدل کمتر از ۱۲ داشته باشند، اخراج خواهند شد. |
عواقب مشروطی در دانشگاه
همانطور که پیش از این به طور کامل توضیح داده شد، مشروطی در دانشگاه مختلف عواقب متفاوتی را نیز دارد. دانشجویانی که از دانشگاه های دولتی اخراج میشوند امکان کسب مدرک معادل را ندارند و همین موضوع می تواند زنگ خطری برای دانشجویانی باشد که در شرف اخراج هستند.
طبیعی است که بسیاری از دانشجویان در طول تحصیل با مشکلات خانوادگی، شخصی و بیماری مواجه میشوند، پیشنهاد ما این است که در این موارد ضروری از مرخصی های مجاز خود استفاده کنید تا از نظر تحصیلی افت نکرده و پس از رفع مشکل به ادامه تحصیل خود بپردازید. چرا که داشتن مدرک معتبر با معدل بالا یکی از مواردی است که شما را برای داشتن آینده ای خوب و شغلی با جایگاه اجتماعی مطلوب یاری میکند.
🔸 برای اطلاع از به روز ترین اخبار دانشگاهی و آیین نامه ها، می توانید با شماره ۹۰۹۹۰۷۵۳۰۷ تماس بگیرید.
اخبار پیرامون اخراج دانشجویان مشروطی
📣 «افزایش آمار دانشجویان مشروطی»
مدیر کل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان اعلام کرد: افت تحصیلی همواره در بین دانشجویان وجود داشته است. این موضوع در دوره کرونا به علت تغییر فرآیند آموزشی و برگزاری امتحانات بیشتر شد، اما امروزه شاهد هستیم که در حالی که دانشگاه های کشور به حال عادی بازگشته اند اما معدل دانشجویان در نیمسال های اول و دوم به طور چشمگیری کاهش یافته است و دانشجویان دچار افت تحصیلی شده اند.
📣 « تعداد دانشجویان مشروطی در دانشگاه های صنعتی بیشتر از سایر دانشگاه ها است. »
ابراهیم نعمتی، مدیر کل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان، ضمن اعلام اینکه تعداد دانشجویان مشروطی ۱۵ درصد افزایش داشته است و افت معدل به نمره زیر ۱۴ نیز، افزایش ۱۲ درصدی داشته است، خبر داد: دانشجویان صنعتی، رکوردار بیشترین افت تحصیلی هستند و تعداد دانشجویان مشروطی در این دانشگاه افزایش زیادی داشته است.
برای اطلاعات بیشتر در خصوص عواقب مشروط شدن در دانشگاه ، کلیک کنید.
خلاصه مطلب
در این مطلب به توضیح عواقب و شرایط مشروطی در دانشگاه های مختلف کشور پرداختیم. یکی از سوالاتی که بسیاری از دانشجویان می پرسند این است که چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟ گفتنی است که شرایط اخراج و مشروطی در دانشگاه های مختلف متفاوت بوده است و هر دانشگاه علاوه بر اینکه تابع قوانین سازمانی است، یکسری تبصره های خاص خود را نیز دارد که در مطلب بالا به طور کامل به شرایط مشروطی دانشگاه های آزاد، پیام نور، سراسری، غیر انتفاعی و سایر دانشگاه ها اشاره شد. در صورت وجود هر گونه سوال و یا ابهام میتوانید با مشاوران ما تماس گرفته و یا سوالات خود را در قسمت کامنت ها درج نمایید. همکاران ما همه روزه آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.
برای دانلود فایل PDF مقاله چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟ کلیک کنید.
چند ترم مشروطی باعث اخراج می شود؟
برای اطلاع از تعداد مجاز نیمسال های مشروطی در دانشگاه های مختلف، مطلب بالا را مطالعه کنید.
شرایط مشروطی در دانشگاه دولتی چگونه است؟
شرایط مشروطی برای مقاطع مختلف تحصیلی متفاوت می باشد. این شرایط به طور کامل در مقاله فوق توضیح داده شده است.
آیا مشروط شدن متوالی در دانشگاه پیام نور نیز موجب اخراج دانشجو می شود؟
خیر. مشروط شدن در دانشگاه پیام نور محدودیتی را برای ادامه تحصیل دانشجو ایجاد نمی کند.
سلام وقت بخیر
دانشجوی کارشناسی گرافیک هستم ۴ ترم مشروط یا معدل ۱۲
از طریق کمیسیون موارد خاص اقدام کردم و اجازه ادامه تحصیل ندارم
راهی هست بتونم مجدد ادامه به تحصیل داشته باشم؟
سلام وقت بخیر
باید دلیل این ۴ ترم مشروطی شما بررسی شود تا بتوانبم راهنماییتان کنیم به منظور بررسی تخصصی تر با توجه به شرایط ویژه شما این امکان را دارید با کارشناس ارشد در این بخش اقای رفیعی داخلی ۱۰۶ در ساعات ۱۷ الی۲۳ روزهای شنبه تا پنج شنبه با شماره ۹۰۹۹۰۷۵۳۰۷ بدون پیش شماره از طریق تلفن ثابت تماس بگیرید تا تمامی اطلاعات را در اختیارتان قرار دهند
سلام وقت بخیر دانشجوی کارشناسی دانشگاه صنعتی هستم ۳ ترم متوالی مشروط شدم و معدل کلم ۱۰ و خورده ای هست میتونم با استفاده از کمسیون موارد خاص درخواست ادامه تحصیل بدم
سلام وقت بخیر
بله