چگونه معلم شویم؟ ۱۰ گام مهم تا شغل معلمی
- دسته بندی: وبلاگ
- دیدگاه ها: ۶۹
- تاریخ بروزرسانی: ۱۲ دی ۱۴۰۳

سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
۹۰۹ ۹۰۷ ۵۳۰۷
مشاوران متخصص ما آماده راهنمایی کردن شما هستند
شرایط معلم شدن در ایران شامل داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران، نداشتن سابقه کیفری و … است. افراد با داشتن شرایط لازم میتوانند از طریق آزمون، کنکور و یا تدریس خصوص به شغل معلمی دست پیدا نمایند.
تربیت نیروی انسانی مناسب برای شغل معلمی از جنبههای کلیدی نظام آموزشی است و متقاضیان باید از رشتههای مورد نیاز و مراحل ورود به این حرفه آگاه باشند. علاقهمندان میتوانند با شرکت در آزمون سراسری و امتحانات استخدامی آموزش و پرورش و موفقیت در مصاحبه، به این شغل دست یابند. اگر در خصوص مراحل معلم شدن سوالی دارید، میتوانید با شماره ۹۰۹۹۰۷۵۳۰۷ تماس بگیرید. مشاوران مجرب ایران تحصیل آمادهاند تا شما را راهنمایی کرده و اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهند.
در ایران چگونه معلم شویم ؟
برای معلم شدن در ایران، ابتدا باید شرایط معلم شدن را مانند مدرک تحصیلی مرتبط با رشته تدریس را کسب کنید. برای این که بدانید چگونه معلم شویم به صورت کلی مراحل معلم شدن شامل موارد زیر میشود:
- اقدام از طریق آزمون آموزش و پرورش
- انتخاب دانشگاه فرهنگیان در انتخاب رشته کنکور
- اقدام شخصی برای تدریس در مدارس و آموزشگاهها
اقدام از طریق آزمون آموزش و پرورش
برای معلم شدن، فارغالتحصیلان رشتههای مختلف میتوانند با شرکت در آزمون استخدامی آموزش و پرورش وارد شغل معلمی شوند. این آزمون در نیمه دوم سال برگزار شده و شامل مراحل مصاحبه و تأیید صلاحیت علمی و عمومی است. افرادی که در تمامی مراحل موفق شوند، ملزم به گذراندن دوره آموزشی بدو خدمت هستند. پس از این دوره، آنها به استخدام آموزش و پرورش درمیآیند و به کار مشغول میشوند. همچنین استخدام آموزش و پرورش بدون آزمون در برخی از رشتهها نیز وجود دارد. برای اطلاعات بیشتر با مشاورین ایران تحصیل در ارتباط باشید.
انتخاب دانشگاه فرهنگیان در انتخاب رشته کنکور
اگر هنوز کنکور ندادهاید و یا در شرف انتخاب رشته هستید، میتوانید با انتخاب دانشگاه فرهنگیان، در شغل معلمی مشغول به کار شوید و استخدام آموزش و پرورش شوید. دانشگاه فرهنگیان با ۶۴ دانشکده و دانشکده تربیت دبیر رجایی با ۱۹ رشته، نیروی انسانی لازم برای شغل معلمی را تربیت میکنند. این دانشگاهها از متقاضیان تمامی گروههای آموزشی، از جمله ریاضی، تجربی، انسانی، هنر و زبان انگلیسی، دانشجو میپذیرند.
داوطلبان باید قبل از انتخاب رشته دبیرستان در فرآیند هدایت تحصیلی شرکت کنند تا براساس استعداد و علاقه خود رشتههای مرتبط با معلمی را انتخاب کنند. رشتههای مختلفی برای ورود به شغل معلمی در این دانشگاهها وجود دارد که شامل آموزشهای ابتدایی و دبیری در رشتههای مختلف است. در نهایت، این دانشگاهها فرصتی مناسب برای فارغالتحصیلان دوره دبیرستان فراهم میکنند تا در رشتههای مرتبط با معلمی تحصیل کنند.
اقدام شخصی برای تدریس در مدارس و آموزشگاهها
این روش بیشتر به افرادی توصیه میشود که قصد تدریس در رشته های فنی حرفهای دارند. آموزشگاهها و هنرستانها از این افراد استقبال خواهند کرد. میتوانید با کسب تجربه و مهارتهای لازم، اقدام به ارسال رزومه و درخواست همکاری کنید. همچنین، شرکت در دورههای آموزشی و کسب گواهینامههای معتبر میتواند شانس شما را برای استخدام افزایش دهد.
برای معلم شدن چه رشته هایی باید خواند؟
تمامی رشتههای علوم پایه و کلیه دروسی که دانشآموزان در طول تحصیل خود فرا میگیرند، در دانشگاههای فرهنگیان و تربیت دبیر رجایی نیز ارائه میشوند. علاقهمندان به هر یک از این رشتهها میتوانند در دانشگاههای فرهنگیان و تربیت دبیر رجایی به ادامه تحصیلات آکادمیک خود بپردازند. همچنین، چنانچه متقاضیان تمایل داشته باشند تحصیلات خود را در دانشگاههای دیگر دنبال کنند، میتوانند با شرکت در آزمون ماده ۲۸، شانس خود را برای تبدیل به معلم شدن امتحان کنند.
بسیاری از رشتههای تحصیلی در دانشگاههای فرهنگیان عبارتند از:
گروه آموزشی | رشته های تدریس |
علوم پایه | آموزش علوم تجربی (زیستشناسی، شیمی، فیزیک و کار و فناوری) |
ریاضیات | آموزش ریاضیات (هندسه، حسابان، آمار و احتمالات و ریاضیات کاربردی) |
علوم اجتماعی | آموزش جغرافیا، تاریخ، اقتصاد و علوم اجتماعی |
ادبیات | آموزش زبان فارسی، زبان انگلیسی و زبان عربی |
ورزش | آموزش تربیتبدنی (عمومی و دوره متوسطه) |
علوم اسلامی | آموزش الهیات و معارف اسلامی |
روانشناسی | راهنمایی و مشاوره |
علوم تربیتی | آموزش ابتدایی و آموزش کودکان استثنایی |
هنر | آموزش ارتباط تصویری و هن |
چگونه معلم شویم؟ ۱۰ گام مهم برای رسیدن به شغل معلمی
در ایران، تبدیل شدن به معلم شامل گزینههای متنوع و فرصتهای مختلفی است که به تحصیلات و تجربه افراد بستگی دارد. یکی از مسیرهای اصلی، ادامه تحصیل در رشتههای مرتبط با علوم تربیتی در دانشگاههاست که به کسب مهارتهای تدریس کمک میکند. در ادامه ما ۱۰ گام مهم برای رسیدن به شغل معلمی را بررسی خواهیم کرد.
مرحله اول انتخاب دانشگاه فرهنگیان و یا شهید رجایی هنگام انتخاب رشته
برای انتخاب رشته در این دانشگاهها توجه داشته باشید که در هر شهر داوطلبان بومی برای معلمی گزینش خواهند شد. در شهرستانها نیز قانون بومی گزینی اجرا میشود.
مرحله دوم تعیین محل خدمات در گامهای چگونه معلم شویم
تعیین محل خدمت شما پس از پایان تحصیل در دانشگاه، بر عهده اداره آموزش و پرورش شهر مورد نظرتان خواهد بود. توجه داشته باشید در صورت عدم مراجعه به محل مورد نظر، حکم استنکاف از انجام تعهد تلقی خواهد شد.
مرحله سوم تعیین صلاحت عمومی و تخصصی
برای داشتن شغل معلمی، یک سری صلاحیتهای عمومی و تخصصی در نظر گرفته شده است که در ادامه میتوانید اطلاعات بیشتری درباره شرایط استخدام آموزش و پرورش را کسب کنید.
شرایط عمومی در ۱۰ گام مهم برای رسیدن به شغل معلمی
- تابعیت جمهوری اسلامی ایران.
- اعتقاد به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان شناخته شده در قانون اساسی جمهوری
- التزام به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
- نداشتن سابقه کیفری
- عدم اعتیاد
- برخورداری از حسن شهرت، عامل بودن به اخلاق و رفتار نیکو، متناسب با شان معلمی
شرایط اختصاصی در ۱۰ گام مهم برای رسیدن به شغل معلمی
- داشتن گواهینامه پایان دوره پیش دانشگاهی
- کسب نمره علمی کل ۶۵۰۰ و بالاتر در زیرگروه مربوط در آزمون سراسری
- نداشتن هیچگونه رابطه استخدامی یا تعهد خدمت به نهادها و سازمان های دولتی و غیردولتی، در آغاز تحصیل
- حداقل معدل متوسطه ۱۵
- حداکثر سن ۲۲
- افرادی که قبلا در موسسات آموزش عالی تحصیل کرده اند، مجاز به انتخاب رشته در دانشگاه فرهنگیان نیستند
- تعهد عدم جابجایی ده ساله برون استانی
- احراز توانایی در مهارت های پایه و علوم فناوری اطلاعات
- موفقیت در مصاحبه اختصاصی
مرحله چهارم در گامهای چگونه معلم شویم
معرفی برای مصاحبه، به منزله قبولی نیست. پس از قبولی در مصاحبهها، گزینش نهایی را آموزش و پرورش با در نظر گرفتن یک سری شرایط انجام خواهد داد.
مرحله پنجم، حذف داوطلبان رد صلاحیت شده
افرادی که مورد تایید وزارت آموزش و پرورش قرار نمیگیرند، رد صلاحیت خواهند شد. دلایل رد شدن در مصاحبه علمی آموزش و پرورش شامل عدم شرکت در مصاحبه، نداشتن اعتماد به نفس کافی، و پاسخگویی نادرست به سوالات علمی است. همچنین، در مصاحبه عقیدتی، عدم حضور در جلسه و نداشتن اطلاعات دینی یا سیاسی کافی میتواند منجر به رد صلاحیت شود. در معاینات پزشکی، وضعیت جسمانی داوطلبان بررسی میشود و افرادی که دارای مشکلات خاص مانند ناشنوایی یا نابینایی هستند، رد خواهند شد.
مرحله ششم، بررسی شرایط بومی در گامهای چگونه معلم شویم
در این مرحله سازمان سنجش با یک سری قوانین از پیش تعیین شده به بررسی بومی بودن یا نبودن داوطلبان میپردازد. اگر مدارک اخذ شده متوسطه و پیش دانشگاهی داوطلب برای یک شهر باشد، داوطلب بومی همان شهر تلقی خواهد شد.
درصورتی که محل اخذ مدارک در شهرهای متفاوت باشد محل تولد داوطلب به عنوان مرکز بومی او تلقی خواهد شد.
اگر سه سال آخر محل تحصیل در خارج از کشور باشد، استان محل تولید استان بومی تلقی خواهد شد.
اگر علاوهبر سه سال آخر تحصیل، محل تولد نیز خارج از کشور باشد، استان بومی تهران تلقی خواهد شد.
مرحله هفتم، بررسی معیارهای روانی و جسمانی برای معلم شدن
تواناییهای گفتاری، رفتاری، بینای، شنوایی، قد، وزن و….در این مرحله مورد بررسی قرار میگیرد. بررسی سلامت روانی نیز براساس نظر روانشناسان بررسی خواهد شد.
مرحله هشتم، بررسی تواناییهای پایه و علوم فناوری اطلاعات
مرحله هشتم از مراحل چجوری معلم بشم این است که تمامی معلمان باید حداقل تواناییهای لازم در فناوری اطلاعات را داشته باشند و تمامی افراد متقاضی شغل معلمی باید، دوره رزم مقدماتی جهت صدور حکم استخدام قطعی را بگذرانند.
مرحله نهم، تعیین زمان خدمت اجباری در گامهای چگونه معلم شویم
تمامی پذیرفته شدگان مکلف هستند، به میزان دو برابر مدت تحصیل خود در آموزش و پرورش خدمت نمایند. با توجه به قانون نظام وظیفه عمومی، تمامی فارغالتحصیلان مراکز تربیت معلم ملزم به انجام حداقل پنج سال خدمت در نظام آموزش و پرورش هستند. پس از اتمام دوره مقدماتی آموزش نظامی و تحقق این تعهد، این افراد از گذراندن دوره ضرورت در زمان صلح معاف خواهند شد و کارت معافیت به آنان اعطا خواهد گردید.
مرحله دهم، در گامهای چگونه معلم شویم
افراد تنها در صورتی مجاز به انجام خدمت خود هستند که اداره آموزش و پرورش، مراحل اداری لازم را کامل کرده و فرم موافقتنامه را تایید کند. این فرم به عنوان سند رسمی نشاندهنده تاییدیه نهاد آموزش و پرورش است و بدون آن، شروع خدمت ممکن نیست. همچنین، دریافت این فرم تضمین میکند که تمامی شرایط و ضوابط رعایت شده و هیچ تخلفی وجود ندارد. افراد باید مدارک لازم را بهدقت تهیه و ارائه کنند تا فرایند صدور موافقتنامه تسریع شود و بتوانند خدمت خود را آغاز کنند.
نکات نهایی در رابطه با چگونه معلم شویم
برای تبدیل شدن به معلم، تحصیلات مرتبط، کسب تجربه عملی و توسعه مداوم مهارتها از جمله نکات کلیدی هستند که به موفقیت در این حرفه کمک میکنند.
- تغییر رشته، گرایش و اولویت، انتقال و جابهجایی بین دانشگاهها امکان پذیر نیست. در حین تحصیل اشتغال و یا تحصیل در رشتهای دیگر مجاز نیست.
- برای تبدیل شدن به معلم، انتخاب رشتههای مرتبط با علوم تربیتی و گذراندن دورههای آموزشی ضروری است. تحصیلات در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد میتواند به کسب مهارتهای تدریس کمک کند.
- شرکت در کارآموزیها و کسب تجربه در محیطهای آموزشی به شما کمک میکند تا با چالشها و نیازهای واقعی تدریس آشنا شوید. تجربه کار به عنوان معلم خصوصی یا در برنامههای آموزشی میتواند مفید باشد.
چگونه معلم فنی حرفه ای شویم ؟
شرایط استخدام آموزگاری فنی حرفهای، فرقی با رشتههای دیگر ندارد. پس اگر میخواهید بدانید چگونه معلم فنی حرفه ای شویم ؟ باید از طریق شرکت در آزمون آموزش و پرورش، انتخاب دانشگاه فرهنگیان یا تدریس در آموزشگاههای فنی حرفهای اقدام کنید. همچنین، کسب مهارتهای مربیگری در رشتههای مختلف، از جمله حسابداری و آشپزی، میتواند به موفقیت در این حرفه کمک کند.
افرادی که به تدریس در رشتههای فنی علاقهمند هستند، میتوانند با مدیریت آموزشگاهها تماس بگیرند یا از طریق وبسایتهای استخدامی رزومه خود را ارسال کنند.
در خارج از کشور چگونه معلم شویم؟
برای تبدیل شدن به معلم در خارج از کشور، ابتدا باید مدارک تحصیلی مرتبط با آموزش و گواهینامههای لازم را داشته باشید. تسلط به زبان محلی و داشتن مدرک زبان مانند TOEFL یا IELTS نیز ضروری است.
همچنین، شرکت در دورههای آموزشی و کارآموزی، دریافت مجوزهای لازم و جستجوی فرصتهای شغلی در مدارس یا دانشگاهها به شما کمک میکند تا وارد حرفه تدریس شوید.
علاوه بر این مدارک زبان برای استخدام در موقعیت شغلی معلم زبان انگلیسی در خارج از کشور به مدرک TTC هم نیاز دارید.مدرک TTC گواهینامه دوره مربیگری زبان انگیسی برای کودکان و بزرگسالان به صورت مجزا است که داشتن آن به شما هم در داخل و هم خارج از کشور کمک می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد معلم شدن خارج از کشور با کارشناسان ایران تحصیل در ارتباط باشید.
کدامیک از ۱۰ گام مهم برای رسیدن به شغل معلمی مهمتر هستند؟
تمامی گامها برای رسیدن به شغل معلمی مهم بوده و جز شرایط معلم شدن هستند. بهعنوان مثال برای استخدام در آموزش و پرورش و معلم شدن، مرحله سوم (تعیین صلاحیت عمومی و تخصصی) شامل شرایط اساسی و الزامی است که باید برای ورود به حرفه معلمی رعایت شوند، از جمله تابعیت، نداشتن سابقه کیفری، و موفقیت در آزمونهای علمی.
یا مرحله اول (انتخاب دانشگاه) که انتخاب دانشگاه مناسب و بومی گزینی نیز اهمیت دارد، اما بدون صلاحیتهای لازم، ورود به دانشگاه بیفایده خواهد بود. همچنین مرحله چهارم (معرفی برای مصاحبه): مصاحبه و گزینش نهایی نیز مهم است، اما تنها پس از تایید صلاحیتها معتبر میشود. پس تمامی مراحل برای معلم شدن شما لازم و ضروری است.
خلاصه مطلب
ما در این مطلب سعی کردیم به تمامی سوالت شما در خصوص شرایط معلم شدن، پاسخ دهیم. برای رسیدن به شغل معلمی راهها و روشها متفاوتی وجود دارد. ۱۰ گام مهم رسیدن به شغل معلمی نیز در این مطلب بررسی گردید. تدریس زمینهها و رشتههای متفاوتی دارد که معلم فنی حرفه ای یکی از آنها است. ما در این مطلب سعی کردیم به سوالت شما در رابطه با این که چگونه معلم فنی حرفه ای شویم نیز پاسخ دهیم. درصورتی که نیاز به اطلاعات بیشتری در این حوزه دارید، میتوانید با کارشناسان ایران تحصیل در تماس باشید.
جهت دانلود PDF مقاله شرایط معلم شدن، کلیک کنید.
چه مدارکی برای معلم شدن نیاز است؟
برای معلم شدن در مدارس دولتی معمولا نیاز به مدرک لیسانس در رشته مرتبط و گذراندن دورههای تربیت معلم است.
آیا برای معلم شدن باید آزمون خاصی را گذراند؟
بله، معمولا باید آزمونهای استخدامی آموزش و پرورش را با موفقیت گذرانده و در مصاحبههای مربوطه شرکت کنید و یا در کنکور شرکت نمایید. درصورتی که قصد ندارید این دو راه را انتخاب نمایید، میتوانید تدریس خصوصی یا در مدار غیرانتفاغی را انتخاب نمایید.
چگونه معلم راهنمایی شویم؟
تدریس در مقطع متوسطه اول نیازمند مدرک تحصیلی مرتبط و ویژگیهایی مانند صبر، تسلط بر مفاهیم است. متقاضیان میتوانند از طریق استخدام در مدارس غیرانتفاعی، آزمون استخدامی یا کنکور سراسری اقدام کنند و همچنین برای تدریس خصوصی از پلتفرمهای مختلف استفاده کنند.
سلام من تو رشته مدیریت مالی درس میخونم و قصد تغییر رشته دارم چ رشته ای بخونم میتونم معلم بشم؟
سلام وقت بخیر
بستگی به حوزه مورد علاقه شما به اموزگاری و یا دبیری هم دارد که تعداد رشته ها بسیار میباشد به منظور بررسی تخصصی تر با توجه به شرایط ویژه شما این امکان را دارید با کارشناس ارشد در این بخش خانم رنجبر داخلی ۱۱۰ در ساعات ۸.۳۰ الی۱۷ روزهای شنبه تا پنج شنبه با شماره ۹۰۹۹۰۷۵۳۰۷ بدون پیش شماره از طریق تلفن ثابت تماس بگیرید تا تمامی اطلاعات را در اختیارتان قرار دهند
سلام وقت بخیر
ببخشید من فوق دیپلم تربیت مربی پیش دبستان دارم آیا میتونم تو آزمون استخدامی آموزش و پرورش شرکت کنم؟
سلام وقت بخیر
منتظر دفترچه باشید
سلام من الان سال اول دبیرستان هستم و میخوام برای بومی شدن در شهرستان خودم به حساب بیام و به فرهنگیان کرمانشاه برم دوسال اخربه حساب میاد
و سوال ۲:من الان در تهران درحال تحصیل هستم و محل سکونتم کرمانشاه به دلیل مساعل شخصی تهران هستم ایا میشه بعد از دانشگاه یا قبل از رفتن به دانشگاه انتقالی یا به فرهنگیان اونجا رفت (درصورتی که نتونستم بومی اونجا حساب بیام)
سلام دوست عزیز شما بدلیل متولد کرمانشاه بودن و سکونت ۳ سال آخر در دوره ی دبیرستان بومی همان کرمانشاه محسوب میشوید.